Kaczka z trio piernikowym (sos/kruszonka/grzanka), glazurowaną śliwką i pieczoną gruszką na puree z gruszki i pietruszki

Do tego dania zainspirował mnie konkurs „Przepis na Kopernika! Piernikowy Konkurs Kulinarny". Mam nadzieję, że spodoba Wam się ten przepis.

Więcej szczegółów o konkursie znajdziecie tu: konkurs.kopernik.com.pl

Przepis na dwie porcje:

2 filety kaczki

2 pietruszki

3 gruszki

1 op. serc toruńskich (pierniki)

2 śliwki

masło

miód

sól, pieprz, cukier, cynamon mielony

Filet kaczki namoczyć w solance dzień wcześniej.

Dwie gruszki przeciąć w poprzek po skosie, obsypać cukrem i włożyć do pieca na 40min 200 stopni. Pietruszki i jedną gruszkę obrać, pokroic w dużą kostkę, zalać wodą by je zakryć i gotowć. Śliwki przeciąć na pół, wyciągnąć pestki i włożyć do rondla. Zalać wodą (100ml) i dodać 1 łyżkę cukru. Gotować na na małym ogniu od czasu do czasu przewracając. Skórę kaczki ponacinać i smażyć bez oleju od strony skóry. Gdy białko zetnie się powyżej grubości fileta, to należy przewrócić go na drugą stronę i zmażyć dalej, by całość się zcięła. W między czasie zrobić sos. Pierniki zmiksować, odsypać 3 łyżki kruszonki na inny talerzyk, a resztę przesypać do rondla, dolać 3 łyżki tłuszczu wytopionego z piersi kaczki i trochę wody. Zagotować, doprawić szczyptą soli, pieprzu, cynamonu i małą łyżką miodu. Piersi zdjąć z patelni i zawinąć w folię aluminiową. Serduszko toruńskie pokroić w plastry o grubości 0,5cm i przesmażyć na wysmarowanej masłem patelni by się zrumieniły. Ugotowaną pietruszkę z gruszką odlać, zmiksować, doprawić szczyptą cukru, soli i 10g masła. Puree rozłożyć na środku talerza, z boku wysypać kruszonkę piernikową i ułożyć na niej gruszkę. File kaczki ułożyć na środku, śliwki obok i na filecie, sosem polać wokół kaczki a na śliwkach ułożyć piernikowe grzanki.

Gotowe! Smacznego!

Strona którą odwiedzasz korzysta z plików cookies. Ustawienia dotyczące tych plików można zmienić w opcjach przeglądarki używanej do przeglądania Internetu.