Obłędnie czekoladowa tarta z owocami

Kto nie lubi czekolady? Do dziś mam w głowie cytat:

„Czekolada pochodzi z drzewa kakaowca. Drzewo jest rośliną, a więc czekolada jest sałatką. Koniec. Kropka!”

Dlatego mam dla Was absolutnie idealny przepis na obłędnie czekoladową tartę.

Ciasto:

370g mąki

50g kakao

200g masła

100g cukru

1 żółtko

Zagnieść wszystkie składniki mikserem, uformować placka (spłaszczoną kulkę), zafoliować folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 1h. Następnie wyjmujemy, wałkujemy między dwoma warstwami folii spożywczej na grubość i szybkim ruchem przekładamy ciasto do formy. Nakłuwamy widelcem po całości i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Masa czekoladowa:

200g czekolady 70% kakao

100g dobrej czekolady mlecznej

300g śmietanki 36%

50ml whisky lub nalewki wiśniowej

Czekoladę kruszymy do metalowej miski i zalewamy śmietanką. Kładziemy na garnek z gotującą się wodą i od czasu do czasu mieszamy. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści dolewamy alkohol. Mieszamy i wylewamy na wystudzoną tartę.

Na tartę możemy wyłożyć ulubione świeże owoce lub frużelinę.

Smacznego!

Strona którą odwiedzasz korzysta z plików cookies. Ustawienia dotyczące tych plików można zmienić w opcjach przeglądarki używanej do przeglądania Internetu.