Staż w Bistro de Paris Michel Moran

Mój staż w warszawskiej restauracji Bistro de Paris Michel Moran był pierwszą przygodą na profesjonalnej kuchni i pierwszym krokiem do świata prawdziwej gastronomii. Nauczyłam się mnóstwo rzeczy...chodź to stwierdzenie dość ogólne, więc trochę kokretów. Filetowanie ryb, przygotowywanie owoców morza, ślimaków, różnych mięs i podrobów, zup i sosów...Przede wszystkim praca na świeżym produkcie i wszystko to co najważniejsze w kuchni francuskiej. Ponadto praca na profesjonalnej kuchni wygląda zupełnie inaczej niż w kuchni domowej. Trzeba przestrzegać wielu zasad i wdrożyć w życie odpowiednie zachowania. Bywało bardzo ciężko, wielogodzinna stojąca praca. Tak naprawdę to tylko podstawy, każdy kurzarz ma to wszystko w małym paluszku...dla mnie to wszystko było nowe.

W tym miejscu chciałam wyrazić wdzięczność Michelowi Moran za zaproszenie do swojej restauracyjnej kuchni, a jego załodze z szefem kuchni Brunem na czele za poświęcony czas. Dzięki nim zrozumiałam, że chcę uczyć się dalej. Michel jest niesamowitym człowiekiem, bardzo inspirującym i z ogromnym poczuciem humoru.

Strona którą odwiedzasz korzysta z plików cookies. Ustawienia dotyczące tych plików można zmienić w opcjach przeglądarki używanej do przeglądania Internetu.